virussen voorkomen

De basisregels om uw PC virusvrij te houden

Gebruik een goede virusscanner welke proactief op zoek gaat naar schadelijke software.

Wantrouw elke mail van onbekende afzenders. Kijk dus eerst naar de afzender en naar het onderwerp. Verwijder mail van onbekenden direct. 

Open geen bijlage zonder dat je weet wat het is, zelfs als dat van vrienden of bekenden komt.  Sla bestanden eerst op en kijk, met je antivirus software of ze veilig zijn.  Open geen bijlagen met de extensie .exe, .pif en .com. 

Open zeker geen bijlage van onbekenden! Bedwing je nieuwsgierigheid en gooi ze onmiddellijk weg.

Open ook geen bijlage bij een mailtje zonder tekst, ook niet als de afzender bekend is.

Ga, als een mailtje je daartoe verplicht, nooit zomaar internet op.

Stuur geen kettingbrieven met viruswaarschuwingen door. Dit zijn altijd nepberichten en kunnen zelf soms ook een virus bevatten.

Download geen bestanden van het Internet als je niet zeker bent van de bron! CNet, ZDNet, Softseek, Tucows e.d. zijn betrouwbaar, maar vaak worden ook 'gratis' screensavers of "toolbars" aangeboden, deze hebben echter een onaangenaam extraatje aan boord.

Wekelijks je antivirus software opwaarderen kan ook geen kwaad.

Maak regelmatig een back-up van je systeem of toch in elk geval van je belangrijke bestanden.

Bij twijfel altijd kiezen voor zekerheid, liever een bericht of bestand verloren dan besmet.

Stuur in geen geval virussen door naar bekenden om even te laten zien wat jou overkomen is! Heus het gebeurt, ook al lijkt het onwaarschijnlijk, hoewel, in veel gevallen kan de afzender er zelf niet eens wat aan doen en werd zijn of haar naam door anderen gebruikt...