spam voorkomen

De basisregels om uw pc te beschermen tegen ongewenste mails, de zogenaamde spam.

Hoe vervelend ook, spam is een onvermijdelijk onderdeel van het Internet waartegen goede voornemens en wetten u nooit helemaal kunnen beschermen. Geen enkele inbox is veilig voor spammers, en u dient enkele duidelijke leefregels In acht te nemen om de hoeveelheid ongewenste mail zoveel mogelijk te beperken. Hierbij 10 tips voor een spamvrij bestaan.

Bewaak actief uw inbox en geef uw mailadres alleen aan mensen die u vertrouwt.

Gebruik gratis webaccount-adressen voor registratie en andere internet-procedures die een geldig e-mailadres vergen. Hotmail en Yahoo zijn goede keuzes, omdat ze standaard over een spamfilter beschikken. Als het adres teveel spam ontvangt, dan switcht u gewoon naar een nieuw adres.

Gebruik wegwerp-adressen. Dit is één van de beste manieren om éénmalige registraties op te vangen. DEA-diensten (Disposable E-mail Adress) forwarden een mail naar uw echte adres dat daarbij gemaskeerd wordt. Als zo'n adres gespammed wordt, kan u het eenvoudig afsluiten. Enkele goede diensten zijn www.mail-shell.com en www.spamex.com.

Gebruik valse adressen. Als er geen echte reden is om een geldig adres in te voeren (zoals een registratiecode, feedbackformulier of een nieuwsbrief die u echt wilt), geef dan gewoon een vals adres op.

Geef nooit uw adres prijs op websites, forums, gastboeken of andere lijsten. Spammers gebruiken robots om e-mailadressen op die pagina's te verzamelen. Gebruik indien nodig een webmail of DEA-adres, of maskeer uw echte adres door het onherkenbaar te maken (zoals "voorbeeld AT voorbeeld DOT com" in plaats van voorbeeId@voorbeeId.com).

Antwoord nooit op spam. Verzoeken of dreigementen aan spammers werken averechts, evenals ingaan op hun aanbod om u van hun lijst te verwijderen. Aan de andere kant van de lijn bevindt zich een stuk software dat op grond van uw reactie vaststelt dat uw adres bestaat, en nog meer spam stuurt.

Geef uzelf nooit op voor feedback of nieuwsbrieven. Zelfs op sites met een goede reputatie moet u er steeds op letten alle vakjes die nieuwsbrieven of andere informatie aanbieden af te vinken.

Twijfelt u over de goede bedoelingen van een site, lees er dan de privacy-verklaring van de aanbieders op na. Gebruik zo nodig een web- of DEA-adres.

Probeer te achterhalen waar spam vandaan komt en dien een klacht in bij de betreffende provider. Op dit ogenblik zijn providers zowat de enige partij die nog een beetje controle hebben over de gegevens die uw inbox bereiken.

Gebruik een spam-filter. Elke minuut die u aan het zelf verwijderen van spam besteedt is er een te veel. Spamfilters kunnen u een hoop moeite uit handen nemen.